Αναζήτηση

Newsletter


Expanding Horizons Εκτύπωση E-mail

Τεύχος πρώτο – Ιούνιος 2003

Ο Καύκασος στις αρχές του 21ου αιώνα

Καλώς ήρθατε στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Ιδρύματος Μεσογειακών Ερευνών, το Expanding Horizons.

Το περιοδικό αυτό σκοπό έχει να δώσει ένα βήμα σε νέους επιστήμονες που τώρα ξεκινούν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία, για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διερευνήσουν θέματα διεθνών συγκρούσεων, area studies και διεθνών σχέσεων που τους ενδιαφέρουν.

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού επιλέξαμε να διερευνήσουμε την περιοχή του νότιου Καύκασου στις αρχές του 21ου αιώνα, μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί, όχι άδικα, ως τα «Βαλκάνια του Καύκασου». Η σημασία της περιοχής για τις ενεργειακές ανάγκες της Δύσης, σε συνδυασμό με το ασταθές περιβάλλον και την παρουσία πολλών εθνοτήτων, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον, και δυνάμει εκρηκτικό, περιβάλλον για τους μελετητές των διεθνών σχέσεων.

Στις σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε μια συλλογή αναλύσεων που εξετάζουν την περιοχή του Καύκασου από την πλευρά διαφόρων που είτε βρίσκονται εκεί είτε έχουν άμεσα συμφέροντα.

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παίγνιο προσομοίωσης χειρισμού διεθνούς κρίσης στο οποίο συμμετείχαν οι φοιτητές, στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεωρία Εξωτερικής Πολιτικής» του Παντείου πανεπιστημίου, και αναφέρεται σε μία υποθετική κρίση στην περιοχή του νότιου Καύκασου, η οποία ξεσπά το 2006. Με αφορμή την κρίση αυτή, οι συμμετέχουσες χώρες προσπαθούν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους και να διατηρήσουν, ή να ανατρέψουν, το status quo στον Καύκασο.

Σημείωση : τα άρθρα και οι εργασίες του ηλεκτρονικού περιοδικού αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συντακτών τους και μόνο. Τα πνευματικά δικαιώματα των άρθρων αυτών ανήκουν στους συντάκτες τους. Αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου των άρθρων αυτών επιτρέπεται με την ρητή αναφορά του συντάκτη και του περιοδικού

 

Επιλέξτε Γλώσσα

Ελληνικά  English